VBox7 logo

Какви са симптомите на коронавируса? Какво да правим, ако подозираме, че сме болни?

18 456 28.02.2020

Коронавирусът успя да разтревожи почти всички на планетата. Но тревогата, паникага и страхът няма нито да ни предпазят, нито ще ни помогнат. За разлика от практичните знания по темата. 

Виж още: В очакване на смъртоносния коронавирус: Блокирана учителка в Китай разказва за живота под карантина

Здравни министри от европейски държави вече предупредиха, че ни очаква епидемия. Предлагаме ви някои практични съвети, свързани със симптомите на болестта, както и факти за коронавируса.

Какво е R0?

Стойността на R0 ни показва средно колко хора би заразил един заразен. При коронавируса R0=2.6, което означава, че всеки заразен би заразил между двама и трима души.

Виж още: В разгара на коронавируса: Тези епидемии от болести едва не заличиха човечество!

Колко опасен е вирусът?

Процентът смъртност при коронавируса за момента е 3,4%. Успокояващото е, че е доста по-нисък от този на САРС например. Плюс това болните, нуждаещи се от интензивно болнично лечение, са 15%, пише британския Mirror. 

Виж още: Наши VIP-ове обезпокоени от коронавируса - Нора Недкова пие лекарства, Галин е потресен от държавата

Какви са симптомите?

Първите симптоми са сходни с тези на познатите ни досега вируси - болки в гърлото, висока температура, главоболие, кашлица и болка в мускулите. Вирусът обаче бързо предизвиква пневмония, водеща със себе си внезапно влошаване на симптомите. Инкубационният период е 14 дни - колкото продължава и карантината на прибиращите се от засегнатите райони хора. 

Виж още: Коронавирусът и световните звезди! Пътуване с предпазни мерки или истинска паника?

Какво да направим, ако подозираме, че сме заразени?

Най-лошото нещо, което можем да направим, е да изпаднем в паника. Ако подозирате, че сте заразени, продължете да спазвате стриктна хигиена. Самоизолирайте се. Направете списък с хора, с които сте общували в последните 2 седмици. "Ако температурата се повиши, ако има кашлица или болка в гърлото, се обажда по телефона на личния си лекар или на районния център по здравеопазване. Не се качва в метрото, за да отиде до близкото лечебно заведение", съветва д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Виж още: 50 кг. ориз, толкова леща, 150 лекарства от вид... австралийка се запасява за коронавирус!

Как да се самоизолираме?

Това е най-добрият начин да ограничим заразата. Ако живеете с други хора, стойте само в една стая със затворена врата. Нека ви оставят храна и вода пред вратата. Когато използвате обща баня и тоалетна, убедете се че имате отделни кърпи, сапуни. Чистете редовно. Хвърляйте боклука отделно от общия, съветва пък британският лекар Мириам Стопард.

Виж още: Как да намалим риска от зараза с короновирус?

18 456 28.02.2020

Още от Кaк дa