Новините в 90 секунди: Далтонист видя цветно за първи път в живота си

На 66 години мъж видя истинските цветове за първи път, защо слагат край на обикалянето на църквата на Великден и още в „Новините в 90 секунди“.

Русенският митрополит Наум сложи край на традицията да се обикалят църквите в нощта на Великден. Решението, което изненада голяма част от миряните, всъщност е завръщане към строгите канонични норми. Среднощната обиколка на Възкресение е въведена като обичай през годините, а не е част от църковната служба за най-големия християнски празник. Въпреки че свещениците вече няма да обикалят храмовете в Пасхалната нощ, вярващите могат да продължат да го правят.

От света, мъж на 66 години за първи път в живота си успя да види цветовете. Възрастният мъж, който страда от далтонизъм, получил чифт специални очила от децата си за рождения си ден. Те уловили момента, в който той ги слага за първи път и се просълзява от щастие. Видеото вече е гледано над 400 хиляди пъти. Припомняме, че двама българи създадоха първото приложение в света, с което далтонистите могат да видят истинските нюанси на цветовете. Компютърната програма би могла да помогне на 300 млн. души с цветна слепота по света.

В Турция удължиха извънредното положение с още три месеца. Това на практика дава на Ердоган неограничени правомощия в страната. Очакваше се действието му да бъде прекратено, след като, подкрепящите президентска република, победиха на референдума в неделя. Двете основни опозиционни партии обаче отказват да признаят поражението, настоявайки за повторно преброяване на гласовете.

Завършваме с нещо любопитно, Мелания Тръмп спаси съпруга си от гаф. По време на официално събитие в Белия дом президентът забрави да сложи ръка на сърцето си, докато звучи американския химн и първата дама деликатно му го напомни.

90секунди